Składniki
(na ok.
40 sztuk- 2 porcje)
- 50 g mąki pszennej razowej
- 50 g mąki pszennej razowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 80 ml wody
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g)
- łyżeczka soli
- przyprawa: papryka słodka i ostra.
Sposób przygotowania
1. Łączymy składniki suche.
2. Podgrzewamy olej i wodę.
3. Składniki suche łączymy z wodą i olejem.
4. Wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 15
min.
5. Ciasto wałkujemy i wykrawamy dowolne w wzory (u
mnie świąteczne choinki).
6. Nachosy wykładamy na papierze do pieczenia i pieczemy
w 200 ⁰C przez ok. 10 min.
Tak przygotowane nachosy zawierają znacznie mniej tłuszczu ;-)
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 60 g
Energia: 205,7 kcal
Białko: 4,5 g
Tłuszcze: 6,3 g
Węglowodany:
37,0 g
Błonnik
pokarmowy : 4,6 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń