środa, 7 stycznia 2015

Domowe nachosy

Składniki
(na ok. 40 sztuk- 2 porcje)

- 50 g mąki pszennej razowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 80 ml wody
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g)
- łyżeczka soli
- przyprawa: papryka słodka i ostra.


Sposób przygotowania

1. Łączymy składniki suche.
2. Podgrzewamy olej i wodę.
3. Składniki suche łączymy z wodą i olejem.
4. Wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 15 min.
5. Ciasto wałkujemy i wykrawamy dowolne w wzory (u mnie świąteczne choinki).
6. Nachosy wykładamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 200 C przez ok. 10 min.




Tak przygotowane nachosy zawierają znacznie mniej tłuszczu ;-)


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 60 g  
Energia: 205,7 kcal   
Białko: 4,5 g   
Tłuszcze: 6,3 g  
Węglowodany: 37,0 g 
Błonnik pokarmowy : 4,6 g








Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza


1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.