Składniki
(na 2 porcje)
- ¼ papryki
(ok. 50g),
- ¼ cebuli
(ok. 20g),
- ½ szklanki
passaty pomidorowej (ok. 125 ml),
- łyżeczka
oleju rzepakowego (ok. 5g),
- przyprawy:
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, ulubione zioła.
Sposób
przygotowania
1. Cebulę drobno
kroimy i szklimy na oleju rzepakowym.
2. Do cebuli
dodajemy drobno pokrojoną paprykę.
3. Całość
dusimy ok. 5 min.
4. Do papryki
dodajemy passatę pomidorową i dusimy kolejne 5 min.
5. Gotową
salsę doprawiamy do smaku.
Salsa jest
bogata w:
- witaminę C
(pochodząca z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- likopen
(pochodzący z passaty), który przeciwdziała procesom starzenia się.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 100 g
Energia: 45,6 kcal
Białko: 1,3 g
Tłuszcze: 2,9 g
Węglowodany:
5,6 g
Błonnik
pokarmowy : 1,8 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń