poniedziałek, 22 grudnia 2014

Barszczyk czerwony Mamy Haliny

Składniki
(na 4 porcje)

- 1 kg buraków,
- 2 marchewki (ok. 90g),
- 1 pietruszka (ok. 40g),
- ½ pora (ok. 70g),
- ½ cebuli (ok. 20g)
- plaster selera (ok. 60g),
- 1 jabłko (ok. 180g),
- kilka grzybów,
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, majeranek
- 2 łyżki octu (ok. 12g).
- 1,5 l wody.


Sposób przygotowania

1. Wszystkie warzywa obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach.
2. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki.
3. Warzywa, jabłka i grzyby wraz z przyprawami zalewamy wodą i gotujemy ok. 10-15 min.
4. Barszcz przelewamy przez sito i doprawiamy octem.



Barszcz jest bogaty w:

- żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny
- kwas foliowy, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 350 ml
Energia: 63 kcal   
Białko: 0,4 g   
Tłuszcze: 0,4 g  
Węglowodany: 14,4g 
Błonnik pokarmowy : 0,0 g




Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz