Składniki
(na 4 porcje)
- 1 kg buraków,
- 2 marchewki (ok. 90g),
- 1 pietruszka (ok. 40g),
- ½ pora (ok. 70g),
- ½ cebuli (ok. 20g)
- plaster selera (ok. 60g),
- 1 jabłko (ok. 180g),
- kilka grzybów,
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz,
majeranek
- 2 łyżki octu (ok. 12g).
- 1,5 l wody.
Sposób przygotowania
1. Wszystkie warzywa obieramy i trzemy na tarce o średnich
oczkach.
2. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki.
3. Warzywa, jabłka i grzyby wraz z przyprawami zalewamy wodą
i gotujemy ok. 10-15 min.
4. Barszcz przelewamy przez sito i doprawiamy octem.
Barszcz jest bogaty w:
- żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny
- kwas foliowy, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie
układu nerwowego.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 350 ml
Energia: 63 kcal
Białko: 0,4 g
Tłuszcze: 0,4 g
Węglowodany:
14,4g
Błonnik
pokarmowy : 0,0 g
Smacznego i zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.