Składniki
(na 2 porcje)
Risotto
- 1 szklanka ryżu do risotto (ok. 200g),
Risotto
- 1 szklanka ryżu do risotto (ok. 200g),
- 3-4 szklanki bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczka masła (ok. 5g),
- 1 cebula (ok. 40g),
- skórka starta z 1 cytryny oraz sok z 1/3 cytryny,
- przyprawy: pieprz, kurkuma, estragon.
Łosoś
- 300 g filetu z łososia ze skórą,
- sok z ½ cytryny,
- skórka starta z 1 cytryny oraz sok z 1/3 cytryny,
- przyprawy: pieprz, kurkuma, estragon.
Łosoś
- 300 g filetu z łososia ze skórą,
- sok z ½ cytryny,
- przyprawy: kurkuma, ostra papryka
Sposób przygotowania
1. W garnku rozgrzewamy łyżeczkę masła.
2. Na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę.
3. Do cebuli dodajemy ryż i smażymy ok. 1 min.
4. Do ryżu wlewamy ½ szklanki wywaru i czekamy
aż wywar się wchłonie. Czynność powtarzamy kilka razy (gotujemy ok. 20 min). Do
ryżu dodajemy skórkę i sok z cytryny, odrobinę kurkumy, estragonu i pieprzu.
5. Kawałki łososia zamarynowanego w soku z
cytryny, kurkumie i papryce ostrej smażymy na patelni teflonowej bez dodatku
tłuszczu.
6. Łososia podajemy na risotto cytrynowym.
Risotto cytrynowe z łososiem jest bogate w:
- kwasy omega-3
(pochodzące z łososia), które działają przeciwnowotworowo i przeciwkrzepliwie.
Porcja waży: ok. 350 g
Energia: 533,1 kcal
Białko: 35,1 g
Tłuszcze: 21,1 g
Węglowodany: 47,1 g
Błonnik pokarmowy : 3,1 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń