sobota, 20 grudnia 2014

Risotto cytrynowe z łososiem

Składniki
(na 2 porcje)

Risotto
- 1 szklanka ryżu do risotto (ok. 200g),
- 3-4 szklanki bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczka masła (ok. 5g),
- 1 cebula (ok. 40g),
- skórka starta z 1 cytryny oraz sok z 1/3 cytryny,
- przyprawy: pieprz, kurkuma, estragon.

Łosoś
- 300 g filetu z łososia ze skórą,
- sok z ½ cytryny,
- przyprawy: kurkuma, ostra papryka


Sposób przygotowania

1. W garnku rozgrzewamy łyżeczkę masła.
2. Na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę.
3. Do cebuli dodajemy ryż i smażymy ok. 1 min.
4. Do ryżu wlewamy ½ szklanki wywaru i czekamy aż wywar się wchłonie. Czynność powtarzamy kilka razy (gotujemy ok. 20 min). Do ryżu dodajemy skórkę i sok z cytryny, odrobinę kurkumy, estragonu i pieprzu.
5. Kawałki łososia zamarynowanego w soku z cytryny, kurkumie i papryce ostrej smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.
6. Łososia podajemy na risotto cytrynowym.




Risotto cytrynowe z łososiem jest bogate w:

- kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwnowotworowo i przeciwkrzepliwie.


Wartość odżywcza jednej porcji:


Porcja waży: ok. 350 g  
Energia: 533,1 kcal   
Białko: 35,1 g   
Tłuszcze: 21,1 g  
Węglowodany: 47,1 g 
Błonnik pokarmowy : 3,1 g







Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.