środa, 17 grudnia 2014

Pralinki amarantusowe

Składniki
(na 30 sztuk- 10 porcji)

- 35 g amarantusa ekspanowanego,
- 15 daktyli szuszonych (ok. 75g),
- łyżeczka kakao (ok. 5g),
- 4 łyżki orzechów włoskich (ok. 40g).


Sposób przygotowania

1. Daktyle zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 min.
2. Dakyle miksujemy.
3. Orzechy prażymy i rozdrabniamy.
4. Mieszamy daktyle z amarantusem, orzechami i kakao.
5. Formujemy kuleczki i umieszczamy w papilotkach.




Pralinki amarantusowe są bogate w:

- wapń (pochodzący z amarantusa), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów,
- magnez (pochodzący z orzechów), który stymuluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- błonnik pokarmowy (pochodzący z daktyli), który daje uczucie sytości.


Wartość odżywcza jednej porcji (3 sztuki):

Porcja waży: ok. 25 g  
Energia: 63,1 kcal   
Białko: 1,4 g   
Tłuszcze: 2,8 g  
Węglowodany: 8,5 g 
Błonnik pokarmowy : 1,4 g








Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

2 komentarze:

  1. często robię podobne, są słodkie i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsza słodycz beż żadnych zbędnych dodatków- super! :)

    OdpowiedzUsuń