Składniki
(na 30 sztuk- 10 porcji)
- 35 g amarantusa ekspanowanego,
- 15 daktyli szuszonych (ok. 75g),
- łyżeczka kakao (ok. 5g),
- 4 łyżki orzechów włoskich (ok. 40g).
Sposób przygotowania
1. Daktyle zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 min.
2. Dakyle miksujemy.
3. Orzechy prażymy i rozdrabniamy.
4. Mieszamy daktyle z amarantusem, orzechami i kakao.
5. Formujemy kuleczki i umieszczamy w papilotkach.
Pralinki amarantusowe są bogate w:
- wapń (pochodzący z
amarantusa), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów,
- magnez (pochodzący
z orzechów), który stymuluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- błonnik pokarmowy
(pochodzący z daktyli), który daje uczucie sytości.
Wartość
odżywcza jednej porcji (3 sztuki):
Porcja
waży: ok. 25 g
Energia: 63,1 kcal
Białko: 1,4 g
Tłuszcze: 2,8 g
Węglowodany:
8,5 g
Błonnik
pokarmowy : 1,4 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń