(na 1 porcję)
- 10 g grzybów suszonych,
- cebula (ok. 70 g),
- łyżeczka masła (ok. 5 g),
- 75 g ryżu arborio,
- 25 ml białego wina,
- bulion warzywny np. z domowej kostki rosołowej (ok. 200-250 ml),
- 2 łyżki natki pietruszki (ok. 8 g),
- 2 łyżki tartego parmezanu (ok. 16 g),
- przyprawy: sól i pieprz.
Sposób przygotowania
1. Suszone grzyby przepłukujemy na sitku i zalewamy ok. 100 ml wody (najlepiej na całą noc).
2. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na łyżeczce masła.
3. Do cebuli dodajemy ryż, pokrojone grzyby suszone i smażymy ok. 1 min.
4. Do ryżu dodajemy wino i odparowujemy.
5. Do ryżu wlewamy po łyżce wazowej bulionu i gotujemy aż płyn się wchłonie (najlepiej pod przykryciem).
6. Całość doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu.
7. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i parmezan.
Risotto z grzybami jest bogate w:
-
błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza
perystaltykę jelit.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 560 g
Energia: 512,7 kcal
Białko: 21,6 g
Tłuszcze: 10,9 g
Węglowodany: 78,8 g
Błonnik pokarmowy: 2,9 g
Porcja waży: ok. 560 g
Energia: 512,7 kcal
Białko: 21,6 g
Tłuszcze: 10,9 g
Węglowodany: 78,8 g
Błonnik pokarmowy: 2,9 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.