(na
1 porcję)
- łyżeczka żelatyny (ok. 5
g),- 1/3 szklanki wody (ok. 80 ml),
- 1/4 opakowania mrożonych wiśni (ok. 112 g),
- 2 łyżeczki miodu (ok. 24 g),
- 2 łyżki płatków jaglanych (ok. 20 g),
- łyżka migdałów (ok. 10 g),
- pół opakowania jogurtu naturalnego (ok. 90 g).
Sposób przygotowania
1. Żelatynę zalewamy częścią przygotowanej wody i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia.
2. Wiśnie podgrzewamy z dodatkiem wody.
3. Miksujemy wiśnie z łyżeczką miodu i namoczoną żelatyną.
4. Wiśnie przelewamy do miseczki i odstawiamy do stężenia.
5. Prażymy na patelni płatki jaglane z posiekanymi migdałami. Pod koniec dodajemy łyżeczkę miodu.
6. Galaretkę wiśniową blendujemy na piankę.
7. Do pucharka przekładamy kolejno: piankę wiśniową, jogurt naturalny i dekorujemy chrupiącą warstwą.
Pianka wiśniowa jest bogata w:
- błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków jaglanych i migdałów), który daje uczucie sytości,
- witaminę C (pochodzące z wiśni), która działa przeciwnowotworowo.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 340 g
Energia: 331,3 kcal
Białko: 13,3 g
Tłuszcze: 7,9 g
Węglowodany: 52,9 g
Błonnik pokarmowy: 3,1 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.