piątek, 24 kwietnia 2020

Omlet z pieczarkami i papryką

Składniki
(na 1 porcję)

- mała szalotka (ok. 20 g),
- łyżeczka oliwy (ok. 5g),
- 4 małe pieczarki (ok. 36 g),
- 1/4 czerwonej papryki (ok. 38 g),
- 2 jajka (ok. 100 g),
- 2 łyżki mleka (ok. 24 ml),
- 2 łyżki szczypiorku (ok. 16 g),
- garść rukoli (ok. 20g),
- przyprawy: sól i pieprz,

Sposób przygotowania

1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oliwie.
2. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i dusimy kilka minut.
3. Do pieczarek dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i ponownie dusimy kilka minut.
4. Jaja z mlekiem, szczyptą soli i pieprzu roztrzepujemy widelcem.
5. Pieczarki i cebulę zalewamy masą jajeczną.
6. Omlet smażmy na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 min aż masa się zetnie.
7. Omlet posypujemy szczypiorkiem i podajemy z rukolą.



Omlet z papryką i pieczarkami jest bogaty w:


- pełnowartościowe białko (pochodzące z jaj), które pełni funkcję budulcową,- lecytynę (pochodzącą z jaj), która wspomaga układ nerwowy,
- witaminę C (pochodzącą z papryki), która zwiększa odporność.



Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 250 g
Energia: 236,0 kcal
Białko: 16,5 g
Tłuszcze: 15,7 g
Węglowodany: 9,9 g
Błonnik pokarmowy: 2,8 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.