niedziela, 19 kwietnia 2020

Granola orzechowa

Składniki
(na 8 porcji)

- 2 łyżki miodu (ok. 48 g),
- 2 łyżki masła orzechowego (ok. 40 g),
- 2 szklanki płatków owsianych (ok. 220 g),
- 5 łyżek orzechów arachidowych (ok. 50 g),
- pół tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50 g).



Sposób przygotowania

1. Podgrzewamy miód z masłem orzechowym.
2. Mieszamy płatki owsiane z miodem i masłem orzechowym.
3. Przygotowaną masę rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Granolę suszymy w 130 stopniach C (najlepiej z termoobiegiem) przez ok. 15-20 min. (warto co jakiś czas granolę przemieszać). Granolę zostawiamy w ciepłym piekarniku.
5. Do granoli dodajemy orzechy i posiekaną czekoladę.





Granola orzechowa jest bogata w:


- błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.



Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 50 g
Energia: 216,6 kcal
Białko: 6,5 g
Tłuszcze: 9,2 g
Węglowodany: 29,8 g
Błonnik pokarmowy: 2,8 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.