(na
1 porcję)
- 2 garście rukoli (ok. 40 g),
- pomarańcza (ok. 240 g),
- 1/3 awokado (ok. 47 g),
- szalotka (ok. 20 g),
- łyżka oliwy (ok. 10 g),
- łyżeczka musztardy (ok. 10 g),
- 2 łyżki soku z pomarańczy (ok. 20 ml),
- łyżeczka tartej skórki z pomarańczy (ok. 2 g),
- łyżka orzechów nerkowca (ok. 10 g),
- przyprawy: sól i pieprz,
Sposób przygotowania
1. Pomarańczę sparzamy i filetujemy.
2. Awokado kroimy w kostkę.
3. Szalotkę kroimy w półkrążki
4. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z musztardą, sokiem z pomarańczy, tartą skórką z pomarańczy, szczyptą soli i pieprzu.
5. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem i posypujemy orzechami.
Sałatka
z pomarańczą i awokado jest bogata w:
-
błonnik
pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- β-karoten (pochodzący z pomarańczy), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
- β-karoten (pochodzący z pomarańczy), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 400 g
Energia:
373,9 kcal
Białko:
7,1 g
Tłuszcze:
23,0 g
Węglowodany:
42,7 g
Błonnik
pokarmowy: 7,9 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.