środa, 15 kwietnia 2020

Sałatka z pomarańczą i awokado

Składniki
(na 1 porcję)

- 2 garście rukoli (ok. 40 g),
- pomarańcza (ok. 240 g),
- 1/3 awokado (ok. 47 g),
- szalotka (ok. 20 g),
- łyżka oliwy (ok. 10 g),
- łyżeczka musztardy (ok. 10 g),
- 2 łyżki soku z pomarańczy (ok. 20 ml),
- łyżeczka tartej skórki z pomarańczy (ok. 2 g),
- łyżka orzechów nerkowca (ok. 10 g),
- przyprawy: sól i pieprz,


Sposób przygotowania


1. Pomarańczę sparzamy i filetujemy.
2. Awokado kroimy w kostkę.
3. Szalotkę kroimy w półkrążki
4. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z musztardą, sokiem z pomarańczy, tartą skórką z pomarańczy, szczyptą soli i pieprzu.
5. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem i posypujemy orzechami.





Sałatka z pomarańczą i awokado jest bogata w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- β-karoten (pochodzący z pomarańczy), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:


Porcja waży: ok. 400 g
Energia: 373,9 kcal
Białko: 7,1 g
Tłuszcze: 23,0 g
Węglowodany: 42,7 g
Błonnik pokarmowy: 7,9 g


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.