(na
1 porcję)
- 2 kromki chleba graham (ok. 60 g),
- 1/3 awokado (ok. 47 g),
- pół łyżeczki oliwy (ok. 3 g),
- łyżeczka soku z cytryny (ok. 5 ml),
- 2 łyżki szczypiorku (ok. 16 g),
- 1 jajko (ok. 50 g),
- plaster łososia wędzonego na zimno (ok. 25 g),
- garść rukoli (ok. 20 g),
- przyprawy: sól i pieprz,
- 500 ml wody,
- 100 ml octu.
Sposób przygotowania
1. Pieczywo podpiekamy na suchej patelni lub w piekarniku.
2. Miąższ awokado rozgniatamy z dodatkiem oliwy i soku z cytryny. Doprawiamy posiekanym szczypiorkiem, szczyptą soli i pieprzu.
3. W garnku zagotowujemy wodę z solą i octem. Wodę mieszamy tak, aby powstał w niej wir. Jajko wbijamy w środek wiru i gotujemy ok. 2 minuty.
4. Na grzankach układamy mus z awokado, rukolę, plaster łososia i jajko w koszulce.
- 1/3 awokado (ok. 47 g),
- pół łyżeczki oliwy (ok. 3 g),
- łyżeczka soku z cytryny (ok. 5 ml),
- 2 łyżki szczypiorku (ok. 16 g),
- 1 jajko (ok. 50 g),
- plaster łososia wędzonego na zimno (ok. 25 g),
- garść rukoli (ok. 20 g),
- przyprawy: sól i pieprz,
- 500 ml wody,
- 100 ml octu.
Sposób przygotowania
1. Pieczywo podpiekamy na suchej patelni lub w piekarniku.
2. Miąższ awokado rozgniatamy z dodatkiem oliwy i soku z cytryny. Doprawiamy posiekanym szczypiorkiem, szczyptą soli i pieprzu.
3. W garnku zagotowujemy wodę z solą i octem. Wodę mieszamy tak, aby powstał w niej wir. Jajko wbijamy w środek wiru i gotujemy ok. 2 minuty.
4. Na grzankach układamy mus z awokado, rukolę, plaster łososia i jajko w koszulce.
Grzanka jest bogata w:
- pełnowartościowe białko (pochodzące z jaj), które pełni funkcję budulcową,- lecytynę (pochodzącą z jaj), która wspomaga układ nerwowy,
- kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwzapalnie.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 215 g
Energia: 351,1 kcal
Białko: 18,2 g
Tłuszcze: 18,3 g
Węglowodany: 34,3 g
Błonnik pokarmowy: 5,9 g
Porcja waży: ok. 215 g
Energia: 351,1 kcal
Białko: 18,2 g
Tłuszcze: 18,3 g
Węglowodany: 34,3 g
Błonnik pokarmowy: 5,9 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.