niedziela, 29 marca 2020

Chałka z sezamem

Składniki
(na 15 kromek)

- 40 g świeżych drożdży,
- 200 g mąki pszennej typ 1850,
- 300 g mąki pszennej typ 450,

- 150 ml ciepłego mleka,
- 1 jajko (ok. 50 g),
- 2 żółtka (ok. 36 g),
- 80 g cukru,
- ziarenka laski wanilii,
- łyżeczka soli,
- 100 g masła,
- 3 łyżki sezamu (ok. 30 g),
- dodatkowo do posmarowania chałki: żółtko wymieszane z 2 łyżkami mleka.


Sposób przygotowania

1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i 4 łyżek mąki. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.
2. Ubijamy jajko z żółtkami, cukrem i ziarenkami laski wanilii.
3. Łączymy przesianą mąkę z solą, rozczynem drożdżowym, masą jajeczną, rozpuszczonym i przestudzonym masłem, i wyrabiamy kilka minut.
4. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
5. Ciasto dzielimy na 3 równe części, formujemy wałki i zaplatamy warkocz. Końcówki warkocza podwijamy pod spód i odkładamy chałkę, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, do wyrośnięcia na ok. 15 min.
6. Chałkę smarujemy żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka, posypujemy sezamem i pieczemy w 160 stopniach C ok. 20-25 min.




Chałka z sezamem jest bogata w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- wapń (pochodzący z sezamu), który jest składnikiem kości i zębów.


Wartość odżywcza jednej kromki:

Porcja waży: ok. 60 g
Energia: 216,9 kcal
Białko: 5,5 g
Tłuszcze: 9,1 g
Węglowodany: 29,9 g
Błonnik pokarmowy: 2,2 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.