(na 5 porcji – 10 gołąbków)
- 200 g ryżu białego,
- kapusta włoska (ok. 1,5 kg)
- duża cebula (ok. 250 g),
- 2 łyżki oleju rzepakowego (ok. 20 g),
- mięso mielone z szynki wieprzowej (ok. 500 g),
- 3 ząbki czosnku,
- 5 łyżek natki pietruszki (ok. 20 g),
- 1,5 l wywaru warzywnego np. z domowej kostki rosołowej,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego (ok. 75 g),
- przyprawy: majeranek, sól i pieprz, cukier.
Sposób przygotowania
1. Ryż gotujemy al dente.
2. Odrywamy kilka zewnętrznych liści z kapusty i wycinamy głąb.
3. Główkę kapusty wkładamy do posolonego wrzątku i stopniowo wyjmujemy zewnętrzne liście.
4. Z podgotowanych liści wycinamy gruby nerw.
5. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na oleju.
6. Łączymy przestudzony ryż z mięsem, podsmażoną cebulą, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki, majerankiem, szczyptą soli i pieprzu.
7. Na środek liścia kapusty nakładamy nadzienie, zbieramy boki do środka i zwijamy w rulon.
8. Na dnie garnka układamy kilka liści kapusty, gołąbki i przykrywamy liśćmi kapusty.
9. Całość zalewamy wywarem i gotujemy pod przykryciem ok. 40-50 min.
10. Do miękkich gołąbków dodajemy przecier pomidorowy, zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
Gołąbki są bogate w:
- pełnowartościowe białko (pochodzące z szynki wieprzowej), które jest składnikiem budulcowym,
- witaminę K (pochodzącą z kapusty), które odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 500 g
Energia: 385,7 kcal
Białko: 32,9 g
Tłuszcze: 6,8 g
Węglowodany: 55,2 g
Błonnik pokarmowy: 8,1 g
Porcja waży: ok. 500 g
Energia: 385,7 kcal
Białko: 32,9 g
Tłuszcze: 6,8 g
Węglowodany: 55,2 g
Błonnik pokarmowy: 8,1 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.