(na 8 porcji)
- 150 g ciecierzycy,
- 30 ml zimnej wody,
- łyżka oleju z suszonych pomidorów (ok. 10 g),
-
ząbek czosnku,
- łyżka masła orzechowego (ok. 20 g),
- 6 suszonych pomidorów (ok. 120 g),
- przyprawy: sól, pieprz.
Sposób przygotowania
- łyżka masła orzechowego (ok. 20 g),
- 6 suszonych pomidorów (ok. 120 g),
- przyprawy: sól, pieprz.
Sposób przygotowania
1.
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
2.
Doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu.
3. Hummus podajemy z warzywami pokrojonymi w słupki lub pieczywem pełnoziarnistym.
3. Hummus podajemy z warzywami pokrojonymi w słupki lub pieczywem pełnoziarnistym.
Hummus
jest bogaty w:
-
błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie
sytości,
-
cynk (pochodzący z ciecierzycy), który odpowiada za prawidłowy
wygląd włosów i paznokci,
- likopen (pochodzący z suszonych pomidorów), który działa przeciwnowotworowo.
- likopen (pochodzący z suszonych pomidorów), który działa przeciwnowotworowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 43 g
Energia: 85,4 kcal
Białko: 3,0 g
Tłuszcze: 5,0 g
Węglowodany: 8,7 g
Błonnik pokarmowy: 1,1 g
Porcja waży: ok. 43 g
Energia: 85,4 kcal
Białko: 3,0 g
Tłuszcze: 5,0 g
Węglowodany: 8,7 g
Błonnik pokarmowy: 1,1 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.