wtorek, 12 maja 2020

Hummus z suszonymi pomidorami

Składniki
(na 8 porcji)

- 150 g ciecierzycy,
- 30 ml zimnej wody,

- łyżka oleju z suszonych pomidorów (ok. 10 g),
- ząbek czosnku,
- łyżka masła orzechowego (ok. 20 g),
- 6 suszonych pomidorów (ok. 120 g),
- przyprawy: sól, pieprz.


Sposób przygotowania


1. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
2. Doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu.
3. Hummus podajemy z warzywami pokrojonymi w słupki lub pieczywem pełnoziarnistym.






Hummus jest bogaty w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- cynk (pochodzący z ciecierzycy), który odpowiada za prawidłowy wygląd włosów i paznokci,
- likopen (pochodzący z suszonych pomidorów), który działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 43 g
Energia: 85,4 kcal
Białko: 3,0 g
Tłuszcze: 5,0 g
Węglowodany: 8,7 g
Błonnik pokarmowy: 1,1 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.