(na 2 porcje)
- 1.5 łyżeczki żelatyny (ok. 8 g),
- 1/4 szklanki wody,
- pół puszki mleka kokosowego (ok. 200 ml),
- 2 łyżeczki cukru (ok. 10 g),
- ziarenka laski wanilii,
- pół mango (ok. 200 g),
Sposób przygotowania
- 1.5 łyżeczki żelatyny (ok. 8 g),
- 1/4 szklanki wody,
- pół puszki mleka kokosowego (ok. 200 ml),
- 2 łyżeczki cukru (ok. 10 g),
- ziarenka laski wanilii,
- pół mango (ok. 200 g),
Sposób przygotowania
1. Żelatynę łączymy z zimną wodą i odstawiamy na ok. 10 min do napęcznienia.
2. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy (nie gotujemy!) do jej całkowitego rozpuszczenia.
3. Mleko kokosowe podgrzewamy z dodatkiem cukru i ziarenek laski wanilii.
4. Żelatynę łączymy z mlekiem kokosowym.
5. Masę przelewamy do pucharków i wstawiamy na lodówki na kilka godzin.
6. Mango obieramy ze skórki, pozbawiamy pestki i miksujemy na gładki mus.
7. Panna cottę dekorujemy musem mango.
Panna cotta kokosowa z musem mango jest bogata w:
- β-karoten (pochodzący z mango), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 210 g
Energia: 277,9 kcal
Białko: 5,8 g
Tłuszcze: 21,5 g
Węglowodany: 19,7 g
Błonnik pokarmowy: 1,2 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.