wtorek, 11 lutego 2020

Gulasz z indykiem, marchewką i suszonymi pomidorami

Składniki
(na 1 porcję)

- mięso z piersi indyka (ok.150 g),
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego (ok. 10 g),
- cebula (ok. 70 g),
- marchew (ok. 105 g),
- ząbek czosnku,
- 3/4 szklanki wody lub bulionu warzywnego (ok. 185 ml),
- 2 suszone pomidory z zalewy (ok. 40 g),
- 2 łyżki natki pietruszki (ok. 8 g),
- łyżka jogurtu naturalnego (ok. 20 g),
- pół woreczka kaszy bulgur (ok. 50 g),
- przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, oregano, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.

Sposób przygotowania

1. Mięso z piersi indyka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, papryce słodkiej, papryce, ostrej, oregano, szczypcie soli i pieprzu.
2. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na oleju.
3. Dodajemy do cebuli pokrojoną w kosteczkę marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
4. Zalewamy marchew wodą/bulionem warzywnym i gotujemy ok. 10 min.
5. Podsmażamy na patelni mięso.
6. Dodajemy do marchewki podsmażone mięso, pokrojone w kostkę suszone pomidory, posiekaną natkę pietruszki i dusimy jeszcze ok. 10 min.
7. Całość zabielamy jogurtem i doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu.
8. Gulasz podajemy z kaszą.





Gulasz z indykiem, marchewką i suszonymi pomidorami jest bogaty w:

-
β-karoten (pochodzący z marchwi), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
-
likopen (pochodzący z pomidorów), który przeciwdziała procesom starzenia się.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 650 g
Energia: 539,7 kcal
Białko: 40,6 g
Tłuszcze: 18,2 g
Węglowodany: 64,1 g
Błonnik pokarmowy: 16,9 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.