wtorek, 4 lutego 2020

Czekoladowy budyń jaglany z malinami

Składniki
(na 1 porcję)

- 1/5 szklanki kaszy jaglanej (ok. 36 g),
- 4 suszone daktyle (ok. 20 g),
- 1 i 1/4 szklanki mleka 2% (ok. 310 ml),
- pół szklanki malin (ok. 60 g),
- łyżeczka kakao (ok. 5 g).


Sposób przygotowania

1. Kaszę dokładnie płuczemy w gorącej wodzie (w celu pozbycia się goryczki).
2. Kaszę, daktyle zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem do miękkości ok. 15 min.
3. Podgrzewamy maliny.
4. Ugotowaną kaszę i daktyle miksujemy z dodatkiem kakao na gładki budyń.
5. Budyń jaglany podajemy z sosem malinowym.


Czekoladowy budyń jest bogaty w:

- witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- magnez (pochodzący z kakao), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 430 g
Energia: 377,9 kcal
Białko: 16,4 g
Tłuszcze: 8,6 g
Węglowodany: 65,5 g
Błonnik pokarmowy: 7,2 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.