środa, 29 stycznia 2020

Kurczak zapiekany z serem i pieczarkami

Składniki
(na 1 porcję)

- mięso z piersi kurczaka, bez skóry (ok. 150 g),
- łyżeczka oleju (ok. 5 g),
- ząbek czosnku (ok. 3 g),
- łyżeczka masła (ok. 5 g),
- mała cebula (ok. 70 g),
- 3 pieczarki (ok. 60 g),
- 1/2 kartonika passaty pomidorowej (ok. 250 g),
- plaster sera żółtego (ok. 15 g),
- pół woreczka ryżu parabolicznego (ok. 50 g),
- łyżki natki pietruszki (ok. 4 g),
- przyprawy: papryka słodka, oregano, bazylia, sól, pieprz, cukier.


Sposób przygotowania

1. Filet z kurczaka rozbijamy delikatnie tłuczkiem, marynujemy w oleju, przeciśniętym przez praskę czosnku, papryce słodkiej, oregano, szczypcie soli i pieprzu.
2. Na maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę.
3. Do cebuli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i smażymy kilka minut aż się zarumienią. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
4. Przygotowujemy sos pomidorowy: passatę doprawiamy do smaku papryką słodką, bazylią, szczyptą soli, pieprzu i cukru.
5. Kurczaka smażymy na suchej patelni i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
6. Usmażonego kurczaka zalewamy sosem pomidorowym.
7. Na kurczaka nakładamy tarty żółty ser i pieczarki.
8. Kurczaka zapiekamy w 180 stopniach C ok. 15 min.
9. Kurczaka podajemy z ryżem i sosem pomidorowym.
10. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.





Kurczak zapiekany z pieczarkami jest bogaty w:

- pełnowartościowe białko (pochodzące z piersi kurczaka), które pełni funkcję budulcową,
- likopen (pochodzący z pomidorów), który działa przeciwnowotworowo.



Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 650 g
Energia: 560,6 kcal
Białko: 46,3 g
Tłuszcze: 16,1 g
Węglowodany: 61,8 g
Błonnik pokarmowy: 7,4 g

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.