Składniki
(na 1 porcję)
- gruszka (ok. 156 g),
- 2 łyżeczki masła (ok. 10 g),
- 2 łyżki płatków owsianych (ok. 20 g),
- łyżka orzechów włoskich (ok. 10 g),
- łyżeczka miodu (ok. 12 g),
- cynamon.
Sposób przygotowania
1. Gruszkę obieramy, kroimy w cienkie plastry i dusimy z dodatkiem cynamonu.
2. Kokilkę napełniamy gruszką.
3. Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy masło z płatkami owsianymi, orzechami i miodem.
4. Obsypujemy gruszkę kruszonką.
5. Gruszkę z owsianą kruszonką pieczemy w 180 stopniach C ok. 30 min.
1. Gruszkę obieramy, kroimy w cienkie plastry i dusimy z dodatkiem cynamonu.
2. Kokilkę napełniamy gruszką.
3. Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy masło z płatkami owsianymi, orzechami i miodem.
4. Obsypujemy gruszkę kruszonką.
5. Gruszkę z owsianą kruszonką pieczemy w 180 stopniach C ok. 30 min.
Gruszka zapiekana pod owsianą kruszonką jest bogata w:
- jod (pochodzący z gruszki), który wspiera pracę tarczycy,
-
wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów), które
działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 210 g
Energia: 339,2 kcal
Białko: 5,1 g
Tłuszcze: 16,0 g
Węglowodany: 49,4 g
Błonnik pokarmowy: 6,5 g
Porcja waży: ok. 210 g
Energia: 339,2 kcal
Białko: 5,1 g
Tłuszcze: 16,0 g
Węglowodany: 49,4 g
Błonnik pokarmowy: 6,5 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.