sobota, 25 stycznia 2020

Gruszka zapiekana pod owsianą kruszonką


Składniki
(na 1 porcję)

- gruszka (ok. 156 g),
- 2 łyżeczki masła (ok. 10 g),
- 2 łyżki płatków owsianych (ok. 20 g),
- łyżka orzechów włoskich (ok. 10 g),
- łyżeczka miodu (ok. 12 g),
- cynamon.


Sposób przygotowania

1. Gruszkę obieramy, kroimy w cienkie plastry i dusimy z dodatkiem cynamonu.
2. Kokilkę napełniamy gruszką.
3. Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy masło z płatkami owsianymi, orzechami i miodem.
4. Obsypujemy gruszkę kruszonką.
5. Gruszkę z owsianą kruszonką pieczemy w 180 stopniach C ok. 30 min.



Gruszka zapiekana pod owsianą kruszonką jest bogata w:


- jod (pochodzący z gruszki), który wspiera pracę tarczycy,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 210 g
Energia: 339,2 kcal
Białko: 5,1 g
Tłuszcze: 16,0 g
Węglowodany: 49,4 g
Błonnik pokarmowy: 6,5 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.