(na
1 porcję)
-
1 średni burak (ok. 200 g),
- 2 łyżki kaszy jęczmiennej (ok.
30 g),
- pół marchewki (ok. 70 g),
- mała cebula szalotka
(ok. 25 g),
- 150 g mięsa mielonego z piersi kurczaka,
-
ząbek czosnku (ok. 3 g),
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
(ok. 8 g),
- pół łyżeczki musztardy (ok. 5 g),
- pół
łyżeczki octu,
-
przyprawy: lubczyk, majeranek, sól i pieprz.
Sposób
przygotowania
1.
Buraka gotujemy do miękkości.
2.
Kaszę gotujemy do miękkości.
3. Marchew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
4. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
5. Łączymy ugotowaną i przestudzoną kaszę z marchewką, połową szalotki, mięsem mielonym, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, posiekaną natką pietruszki, musztardą, lubczykiem, majerankiem, szczyptą soli, i pieprzu.
6. Całość dobrze wyrabiamy i formujemy kotleciki (przed formowaniem kotletów dłonie smarujemy olejem).
7. Kotleciki wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczeniem i pieczemy w 180 stopniach C ok. 20-25 min. (po ok. 10 min. obracamy kotlety na drugą stronę).
8. Ugotowanego buraka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach i łączymy z resztą posiekanej szalotki, szczyptą soli, i octem.
9. Kotleciki podajemy z surówką z buraczków.
3. Marchew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
4. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
5. Łączymy ugotowaną i przestudzoną kaszę z marchewką, połową szalotki, mięsem mielonym, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, posiekaną natką pietruszki, musztardą, lubczykiem, majerankiem, szczyptą soli, i pieprzu.
6. Całość dobrze wyrabiamy i formujemy kotleciki (przed formowaniem kotletów dłonie smarujemy olejem).
7. Kotleciki wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczeniem i pieczemy w 180 stopniach C ok. 20-25 min. (po ok. 10 min. obracamy kotlety na drugą stronę).
8. Ugotowanego buraka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach i łączymy z resztą posiekanej szalotki, szczyptą soli, i octem.
9. Kotleciki podajemy z surówką z buraczków.
Pieczony
mielony jest bogaty w:
- pełnowartościowe białko (pochodzące z piersi kurczaka), które pełni funkcję budulcową,
- β-karoten (pochodzący z marchewki), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- antocyjany (pochodzące z buraków), które również posiadają właściwości antyoksydacyjne.
- pełnowartościowe białko (pochodzące z piersi kurczaka), które pełni funkcję budulcową,
- β-karoten (pochodzący z marchewki), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- antocyjany (pochodzące z buraków), które również posiadają właściwości antyoksydacyjne.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 450 g
Energia:
346,5 kcal
Białko:
38,8 g
Tłuszcze:
3,3
Węglowodany:
47,2 g
Błonnik
pokarmowy: 8,1 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.