(na
4 porcje)
-
2 marchewki (ok. 280 g),
- 2 jabłka (ok. 500 g),
- 2 banany
(ok. 350 g),
- cytryna (ok. 140 g),
- 1 l wody.
Sposób
przygotowania
1. Marchew obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
2. Marchew zalewamy szklanką wody i dusimy ok. 5 min.
3. Jabłka obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne.
4. Banany obieramy ze skórki.
5. Do marchwi dodajemy jabłka, banany, sok wyciśnięty z cytryny i całość blendujemy.
6. Do przecieru dodajemy resztę wody.
7. Sok chłodzimy.
2. Marchew zalewamy szklanką wody i dusimy ok. 5 min.
3. Jabłka obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne.
4. Banany obieramy ze skórki.
5. Do marchwi dodajemy jabłka, banany, sok wyciśnięty z cytryny i całość blendujemy.
6. Do przecieru dodajemy resztę wody.
7. Sok chłodzimy.
Sok
przecierowy jest bogaty w:-
β-karoten (pochodzący z marchwi), który jest antyoksydantem,
działa przeciwnowotworowo,
- potas (pochodzący z bananów), który bierze udział w przewodzeniu bodźców nerwowych.
- potas (pochodzący z bananów), który bierze udział w przewodzeniu bodźców nerwowych.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 470 g
Energia:
120,5 kcal
Białko:
1,7 g
Tłuszcze:
0,8 g
Węglowodany:
31,7 g
Błonnik
pokarmowy: 5,2 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.