(na
1 porcję)
- mięso z piersi kurczaka (ok. 100 g),
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
- łyżeczka miodu (ok. 12 g),
- garść sałaty (ok. 30 g),
- ½ ogórka zielonego (ok. 55 g),
- 5 pomidorków koktajlowych (ok. 100 g),
- 1/4 melona (ok. 150 g),
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g),
- łyżeczka musztardy (ok. 10 g),
- 1/4 szklanki malin (ok. 30 g),
- przyprawy: pieprz, sól.
Sposób przygotowania
1. Mięso z piersi kurczaka kroimy w paski, marynujemy w oleju, połowie miodu, szczypcie soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej.
2. Sałatę rwiemy na kawałki.
3. Ogórka kroimy w półplasterki.
4. Pomidorki przekrawamy na pół.
5. Z melona wydrążamy kulki.
6. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z musztardą, malinami i resztą miodu.
7. Na sałacie układamy kurczaka, ogórka, pomidorki i melona.
8. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem.
Sałatka jest bogata w:
-
pełnowartościowe białko (pochodzące z piersi kurczaka), które
pełni funkcję budulcową,
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy z oliwek), która działają przeciwmiażdżycowo.
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy z oliwek), która działają przeciwmiażdżycowo.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 550 g
Energia: 422,1 kcal
Białko: 36,2 g
Tłuszcze: 18,4 g
Węglowodany: 33,7 g
Błonnik pokarmowy: 5,5 g
Energia: 422,1 kcal
Białko: 36,2 g
Tłuszcze: 18,4 g
Węglowodany: 33,7 g
Błonnik pokarmowy: 5,5 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.