(na 1 porcję)
- 5 łyżek płatków owsianych (ok. 50 g),
- pół szklanki mleka 2% (ok. 125 ml),
- jabłko (ok. 200 g),
- łyżka orzechów włoskich (ok. 10 g),
- cynamon.
Sposób przygotowania
1. Płatki owsiane zalewamy mlekiem i wstawiamy na noc do lodówki (rano owsiankę można podgrzać).
2. Jabłko obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w kostkę i dusimy do miękkości z dodatkiem cynamonu.
3. Owsiankę dekorujemy prażonymi jabłkami i orzechami.
- pół szklanki mleka 2% (ok. 125 ml),
- jabłko (ok. 200 g),
- łyżka orzechów włoskich (ok. 10 g),
- cynamon.
Sposób przygotowania
1. Płatki owsiane zalewamy mlekiem i wstawiamy na noc do lodówki (rano owsiankę można podgrzać).
2. Jabłko obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w kostkę i dusimy do miękkości z dodatkiem cynamonu.
3. Owsiankę dekorujemy prażonymi jabłkami i orzechami.
Owsianka z prażonymi jabłkami jest bogata w:
- błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych i orzechów), który daje uczucie sytości,
- kwasy omega-3 (pochodzące z orzechów), które działają przeciwzapalnie.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 373 g
Energia: 397,8 kcal
Białko: 12,7 g
Tłuszcze: 12,9 g
Węglowodany: 65,3 g
Błonnik pokarmowy: 8,0 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.