sobota, 15 lutego 2020

Batony orzechowe

Składniki
(na 6 sztuk)

- 50 g orzechów włoskich,
- 50 g migdałów,
- 50 g nerkowców,
- 2 łyżki miodu (ok. 48 g).


Sposób przygotowania

1. Rozdrabniamy orzechy.
2. Prażymy orzechy na suchej patelni.
3. Dodajemy do orzechów miód.
4. Przekładamy masę orzechową do sylikonowych foremek na babeczki, dociskamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (batony najlepiej przechowywać w lodówce).




Batony orzechowe są bogate w:

- magnez, który stymuluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości.


Wartość odżywcza jednej porcji:


Porcja waży: ok. 33 g
Energia: 167,7 kcal
Białko: 4,5 g
Tłuszcze: 12,3 g
Węglowodany: 11,9 g
Błonnik pokarmowy: 1,8 g



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.