niedziela, 8 grudnia 2019

Muffiny z jabłkami i cynamonem

Składniki
(na 14 muffinek)

- 125 g mąki pszennej typ 450,
- 125 g mąki pszennej typ 1850,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżka cukru z wanilią (ok. 10 g),
- 1/2 szklanki cukru (ok. 100 g),
- 1/2 szklanki mleka 2% (ok. 125 ml),
- pół kostki masła (ok. 100 g),
- 2 jajka (ok. 100 g),
- 1/2 szklanki cukru (ok. 100 g),
- 2 jabłka najlepiej szara reneta (ok. 380g),
- 2 łyżki migdałów (ok. 20 g).

Sposób przygotowania
1. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sodę i cukier.
2. Mieszamy jajko, mleko i roztopione masło.
3. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
4. Łączymy składniki suche z mokrymi, tartymi jabłkami i delikatnie mieszamy.
5. Foremki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do ¾ wysokości.
6. Ciasto posypujemy drobno posiekanymi migdałami.
7. Muffiny pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.



Muffiny są bogate w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości.

Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 70 g
Energia: 171,1 kcal
Białko: 3,5 g
Tłuszcze: 7,6 g
Węglowodany: 23,9 g
Błonnik pokarmowy: 1,8 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.