(na
14 muffinek)
-
125 g mąki pszennej typ 450,
-
125 g mąki pszennej typ 1850,
-
łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka cynamonu,
-
łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżka cukru z wanilią (ok. 10 g),
- 1/2 szklanki cukru (ok. 100 g),
- łyżka cukru z wanilią (ok. 10 g),
- 1/2 szklanki cukru (ok. 100 g),
-
1/2 szklanki mleka 2% (ok. 125 ml),
-
pół kostki masła (ok. 100 g),
-
2 jajka (ok. 100 g),
-
1/2 szklanki cukru (ok. 100 g),
- 2 jabłka najlepiej szara reneta (ok. 380g),
- 2 łyżki migdałów (ok. 20 g).
- 2 jabłka najlepiej szara reneta (ok. 380g),
- 2 łyżki migdałów (ok. 20 g).
Sposób
przygotowania
1.
Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sodę i cukier.
2.
Mieszamy jajko, mleko i roztopione masło.
3. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
3. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
4.
Łączymy składniki suche z mokrymi, tartymi jabłkami i delikatnie
mieszamy.
5.
Foremki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do ¾
wysokości.
6. Ciasto posypujemy drobno posiekanymi migdałami.
6. Ciasto posypujemy drobno posiekanymi migdałami.
7.
Muffiny pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.
Muffiny
są bogate w:
-
błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie
sytości.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok.
70 g
Energia: 171,1 kcal
Białko: 3,5 g
Tłuszcze: 7,6 g
Węglowodany: 23,9 g
Błonnik pokarmowy: 1,8 g
Energia: 171,1 kcal
Białko: 3,5 g
Tłuszcze: 7,6 g
Węglowodany: 23,9 g
Błonnik pokarmowy: 1,8 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.