wtorek, 26 listopada 2019

Chleb z suszonymi pomidorami


Składniki
(na 15 kromek)

- 15 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru (ok. 5 g),
- 3 szklanki mąki Graham (ok. 390 g),
- 1 ½ szklanki wody (ok. 300 ml),
- 6 kawałków suszonych pomidorów (ok.. 120 g),
- 1 łyżeczka soli (ok. 5 g).


Sposób przygotowania

1. Przygotowujemy rozczyn: mieszamy drożdże z cukrem, 2 łyżkami mąki i ½ szklanki ciepłej wody.
2. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.
3. Łączymy rozczyn z mąką, pokrojonymi w drobną kostkę suszonymi pomidorami, solą, letnią wodą i wyrabiamy ciasto.
4. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 min.
5. Ciasto umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 240⁰C przez ok. 30 min. Po 30 min. zdejmujemy pokrywę z naczynia i pieczemy jeszcze ok. 15 min. (do zrumienienia skórki).
6. Chleb kroimy po ostudzeniu.




Chleb jest bogaty w :

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza przemianę materii.

Wartość odżywcza jednej kromki:

Porcja waży: ok. 55 g  
Energia: 103,2 kcal   
Białko: 3,7 g   
Tłuszcze: 1,7 g  
Węglowodany: 21,4 g 
Błonnik pokarmowy: 3,4 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.