Składniki
(na
15 kromek)
- 15 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru (ok. 5 g),
- 3 szklanki mąki Graham (ok. 390 g),
- 1 ½ szklanki wody (ok. 300 ml),
- 6 kawałków suszonych pomidorów (ok.. 120 g),
- 1 łyżeczka soli (ok. 5 g).
Sposób przygotowania
- 15 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru (ok. 5 g),
- 3 szklanki mąki Graham (ok. 390 g),
- 1 ½ szklanki wody (ok. 300 ml),
- 6 kawałków suszonych pomidorów (ok.. 120 g),
- 1 łyżeczka soli (ok. 5 g).
Sposób przygotowania
1.
Przygotowujemy rozczyn: mieszamy drożdże z cukrem, 2 łyżkami mąki
i ½ szklanki ciepłej wody.
2. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.
3. Łączymy rozczyn z mąką, pokrojonymi w drobną kostkę suszonymi pomidorami, solą, letnią wodą i wyrabiamy ciasto.
4. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 min.
5. Ciasto umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 240⁰C przez ok. 30 min. Po 30 min. zdejmujemy pokrywę z naczynia i pieczemy jeszcze ok. 15 min. (do zrumienienia skórki).
6. Chleb kroimy po ostudzeniu.
2. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.
3. Łączymy rozczyn z mąką, pokrojonymi w drobną kostkę suszonymi pomidorami, solą, letnią wodą i wyrabiamy ciasto.
4. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 min.
5. Ciasto umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 240⁰C przez ok. 30 min. Po 30 min. zdejmujemy pokrywę z naczynia i pieczemy jeszcze ok. 15 min. (do zrumienienia skórki).
6. Chleb kroimy po ostudzeniu.
Chleb
jest bogaty w :
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza przemianę materii.
Wartość odżywcza jednej kromki:
Porcja
waży: ok.
55 g
Energia: 103,2
kcal
Białko: 3,7
g
Tłuszcze: 1,7
g
Węglowodany: 21,4
g
Błonnik
pokarmowy: 3,4
g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.