niedziela, 17 listopada 2019

Banan pieczony z czekoladą

Składniki
(na 1 porcję)

- banan (ok. 183 g),
- 2 kostki gorzkiej czekolady (ok. 10 g).

Sposób przygotowania

1. Skórkę banana nacinamy wzdłuż.
2. W nacięcie wkładamy rozdrobnioną czekoladę.
3. Banana owijamy folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach C ok. 20 min (w zależności od dojrzałości banana).




Banan pieczony z czekoladą jest bogaty w:

- potas (pochodzący z banana), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.



Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 125 g
Energia: 164,7 kcal
Białko: 1,9 g
Tłuszcze: 3,7 g
Węglowodany: 32,7 g
Błonnik pokarmowy: 2,2 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.