poniedziałek, 11 listopada 2019

Trufle czekoladowe

Składniki
(na 14 sztuk)

- awokado (ok. 210 g),
- tabliczka czekolady deserowej (ok. 100 g),
- łyżeczka gorzkiego kakao (ok. 5 g).



Sposób przygotowania

1. Awokado obieramy ze skóry i blendujemy na gładką pastę.
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
3. Łączymy awokado z czekoladą i ponownie blendujemy.
4. Masę chłodzimy w zamrażarce ok. 1 h.

5. Z masy formujemy okrągłe trufle i obtaczamy w kakao.



Trufle czekoladowe są bogate w:
- magnez (pochodzący z kakao i czekolady), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.



Wartość odżywcza jednej sztuki:

Porcja waży: ok. 18 g
Energia: 57,7 kcal
Białko: 0,8 g
Tłuszcze: 3,7 g
Węglowodany: 5,7 g
Błonnik pokarmowy: 0,5 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.