(na 1 porcję)
- cebula (ok. 70 g),
- łyżeczka masła (ok. 5 g),
- 75 g ryżu arborio,
- 100 g kurek,
- 25 ml białego wina,
- bulion warzywny np. z domowej kostki rosołowej (ok. 300-350 ml),
- 2 łyżki natki pietruszki (ok. 8 g),
- 2 łyżki tartego parmezanu (ok. 16 g),
- przyprawy: sól i pieprz.
Sposób przygotowania
1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na łyżeczce masła.
2. Do cebuli dodajemy ryż, pokrojone kurki i smażymy ok. 1 min.
3. Do ryżu dodajemy wino i odparowujemy.
4. Do ryżu wlewamy po łyżce wazowej bulionu i gotujemy aż płyn się wchłonie (najlepiej pod przykryciem).
5. Całość doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu.
6. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i parmezan.
1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na łyżeczce masła.
2. Do cebuli dodajemy ryż, pokrojone kurki i smażymy ok. 1 min.
3. Do ryżu dodajemy wino i odparowujemy.
4. Do ryżu wlewamy po łyżce wazowej bulionu i gotujemy aż płyn się wchłonie (najlepiej pod przykryciem).
5. Całość doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu.
6. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i parmezan.
Risotto z kurkami jest bogate
w:
-
błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza
perystaltykę jelit.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 600 g
Energia: 512,9 kcal
Białko: 23,5 g
Tłuszcze: 11,3 g
Węglowodany: 77,4 g
Błonnik pokarmowy: 7,1
Porcja waży: ok. 600 g
Energia: 512,9 kcal
Białko: 23,5 g
Tłuszcze: 11,3 g
Węglowodany: 77,4 g
Błonnik pokarmowy: 7,1
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.