Składniki
(na 1 porcję)
- 4 kostki
gorzkiej czekolady (ok. 20 g),
- łyżka mleka 2% (ok. 12 ml),
-
kubek jogurtu naturalnego (ok. 180 g),
- 1/2 szklanki malin (ok.
60 g),
- 1/2 szklanki borówek (ok. 60 g).
Sposób przygotowania
1. Czekoladę z dodatkiem mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
2. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy jogurt naturalny (najlepiej o temperaturze pokojowej).
3. Mus czekoladowy przekładamy do pucharka i chłodzimy ok. 2 h.
4. Schłodzony mus czekoladowy dekorujemy owocami.
Mus czekoladowy jest
bogaty w:
- magnez (pochodzący z gorzkiej czekolady),
który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
-
wapń (pochodzący z jogurtu), który jest składnikiem kości i
zębów.
Wartość odżywcza
jednej porcji:
Porcja waży:
ok. 330 g
Energia: 276,5
kcal
Białko: 10,6
g
Tłuszcze:
11,1 g
Węglowodany:
39,0 g
Błonnik
pokarmowy: 5,7 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.