niedziela, 13 października 2019

Mus czekoladowy z owocami

Składniki
(na 1 porcję)

- 4 kostki gorzkiej czekolady (ok. 20 g),
- łyżka mleka 2% (ok. 12 ml),
- kubek jogurtu naturalnego (ok. 180 g),
- 1/2 szklanki malin (ok. 60 g),
- 1/2 szklanki borówek (ok. 60 g).



Sposób przygotowania

1. Czekoladę z dodatkiem mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
2. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy jogurt naturalny (najlepiej o temperaturze pokojowej).
3. Mus czekoladowy przekładamy do pucharka i chłodzimy ok. 2 h.
4. Schłodzony mus czekoladowy dekorujemy owocami.



Mus czekoladowy jest bogaty w:

- magnez (pochodzący z gorzkiej czekolady), który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
- wapń (pochodzący z jogurtu), który jest składnikiem kości i zębów.

Wartość odżywcza jednej porcji:



Porcja waży: ok. 330 g
Energia: 276,5 kcal
Białko: 10,6 g
Tłuszcze: 11,1 g
Węglowodany: 39,0 g
Błonnik pokarmowy: 5,7 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.