piątek, 4 października 2019

Zielone kopytka


Składniki
(na 4 porcje)

- szpinak (ok. 150 g),
- łyżeczka oleju (ok. 5 g),
- ząbek czosnku,
- łyżka jogurtu naturalnego (ok. 20 g),
- 500 g ziemniaków ugotowanych i rozgniecionych praską (ziemniaki można ugotować dzień wcześniej, powinny być zimne),
- 125 g mąki pszennej typ 500 + do podsypania,
- 20 g mąki ziemniaczanej,
- jajo (ok. 50 g),
- przyprawy: sól.


Sposób przygotowania

1. Szpinak podsmażamy na oleju.
2. Do szpinaku dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i dusimy aż odparuje cała woda.
3. Szpinak łączymy z jogurtem i blendujemy na gładką pastę.
4. Łączymy ziemniaki ze szpinakiem, mąką, jajem, szczyptą soli i krótko wyrabiamy ciasto.
5. Z ciasta formujemy wałek i kroimy ukośnie.
6. Kopytka gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 2-3 min. na wolnym ogniu od momentu wypłynięcia.



Zielone kopytka są bogate w:

-
żelazo (pochodzące ze szpinaku), które jest składnikiem krwi.


Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 300 g
Energia: 282,8 kcal
Białko: 9,3 g
Tłuszcze: 3,0 g
Węglowodany: 56,6 g
Błonnik pokarmowy: 4,8 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.