niedziela, 29 września 2019

Pasta z suszonych pomidorów i słonecznika

Składniki
(na 6 porcji)

- 3 łyżki nasion słonecznika (ok. 30 g),
- 8 suszonych pomidorów z zalewy (ok. 160 g),
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g),
- ząbek czosnku.


Sposób przygotowania

1. Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni.
2. Nasiona słonecznika, suszone pomidory, oliwę, ząbek czosnku blendujemy na gładką pastę.




Pasta z suszonych pomidorów i słonecznika jest bogata w:

- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące ze słonecznika), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.

Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 35 g
Energia: 105,8 kcal
Białko: 2,5 g
Tłuszcze: 8,4 g
Węglowodany: 7,6 g
Błonnik pokarmowy: 2,0 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.