(na
6 porcji)
- 3 łyżki nasion słonecznika (ok. 30 g),
- 8 suszonych pomidorów z zalewy (ok. 160 g),
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g),
-
ząbek czosnku.
Sposób
przygotowania
1.
Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni.
2. Nasiona słonecznika, suszone pomidory, oliwę, ząbek czosnku blendujemy na gładką pastę.
2. Nasiona słonecznika, suszone pomidory, oliwę, ząbek czosnku blendujemy na gładką pastę.
Pasta
z suszonych pomidorów i słonecznika jest bogata w:
-
wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące ze słonecznika),
które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 35 g
Energia: 105,8 kcal
Białko: 2,5 g
Tłuszcze: 8,4 g
Węglowodany: 7,6 g
Błonnik pokarmowy: 2,0 g
Porcja waży: ok. 35 g
Energia: 105,8 kcal
Białko: 2,5 g
Tłuszcze: 8,4 g
Węglowodany: 7,6 g
Błonnik pokarmowy: 2,0 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.