poniedziałek, 2 września 2019

Kotleciki z soczewicy i pieczarek

Składniki
(na 2 porcje – 4 kotlety)

- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy (ok. 90 g),
- mała cebula (ok. 70 ),
- łyżka masła (ok. 10 g),
- 300 g pieczarek,
- ząbek czosnku (ok. 3 g),
- jajo (ok. 50 g),
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (ok. 8 g),
- 2 łyżki bułki tartej (ok. 22 g),
- przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, sól i pieprz.


Sposób przygotowania

1. Soczewicę zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem do momentu aż wchłonie całą wodę.
2. Soczewicę doprawiamy słodką papryką, ostrą papryką, kurkumą, szczyptą soli i pieprzu.
3. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle.
4. Do cebuli dodajemy tarte na tarce o grubych oczkach pieczarki, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, szczyptę soli, pieprzu i dusimy do momentu aż pieczarki odparują.
5. Łączymy ugotowaną i przestudzoną soczewicę z pieczarkami, jajem, posiekaną natką pietruszki, i bułką tartą.
6. Całość dobrze wyrabiamy i formujemy kotleciki (przed formowaniem kotletów dłonie smarujemy olejem).
7. Kotleciki wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczeniem i pieczemy w 180 stopniach C ok. 20-25 min. (po ok. 10 min. obracamy kotlety na drugą stronę).





Kotleciki z soczewicy i pieczarek są bogate w:

- cynk (pochodzący z soczewicy), który odpowiada za prawidłowy wygląd włosów i paznokci.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 350 g
Energia: 297,5 kcal
Białko: 20,5 g
Tłuszcze: 8,7 g
Węglowodany: 42,0 g
Błonnik pokarmowy: 8,6 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.