(na
2 porcje – 4 kotlety)
-
1/2 szklanki czerwonej soczewicy (ok. 90 g),
- mała cebula (ok.
70 ),
-
łyżka masła (ok. 10 g),
- 300 g pieczarek,
- ząbek czosnku
(ok. 3 g),
- jajo (ok. 50 g),
- 2 łyżki posiekanej natki
pietruszki (ok. 8 g),
- 2 łyżki bułki tartej (ok. 22 g),
-
przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, sól i pieprz.
Sposób
przygotowania
1.
Soczewicę zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem do
momentu aż wchłonie całą wodę.
2. Soczewicę doprawiamy słodką papryką, ostrą papryką, kurkumą, szczyptą soli i pieprzu.
3. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle.
4. Do cebuli dodajemy tarte na tarce o grubych oczkach pieczarki, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, szczyptę soli, pieprzu i dusimy do momentu aż pieczarki odparują.
5. Łączymy ugotowaną i przestudzoną soczewicę z pieczarkami, jajem, posiekaną natką pietruszki, i bułką tartą.
6. Całość dobrze wyrabiamy i formujemy kotleciki (przed formowaniem kotletów dłonie smarujemy olejem).
7. Kotleciki wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczeniem i pieczemy w 180 stopniach C ok. 20-25 min. (po ok. 10 min. obracamy kotlety na drugą stronę).
2. Soczewicę doprawiamy słodką papryką, ostrą papryką, kurkumą, szczyptą soli i pieprzu.
3. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle.
4. Do cebuli dodajemy tarte na tarce o grubych oczkach pieczarki, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, szczyptę soli, pieprzu i dusimy do momentu aż pieczarki odparują.
5. Łączymy ugotowaną i przestudzoną soczewicę z pieczarkami, jajem, posiekaną natką pietruszki, i bułką tartą.
6. Całość dobrze wyrabiamy i formujemy kotleciki (przed formowaniem kotletów dłonie smarujemy olejem).
7. Kotleciki wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczeniem i pieczemy w 180 stopniach C ok. 20-25 min. (po ok. 10 min. obracamy kotlety na drugą stronę).
Kotleciki
z soczewicy i pieczarek są bogate w:
- cynk (pochodzący z soczewicy), który odpowiada za prawidłowy wygląd włosów i paznokci.
- cynk (pochodzący z soczewicy), który odpowiada za prawidłowy wygląd włosów i paznokci.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 350 g
Energia:
297,5 kcal
Białko:
20,5 g
Tłuszcze:
8,7 g
Węglowodany:
42,0 g
Błonnik
pokarmowy: 8,6 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.