(na
1 porcję)
-
pół szklanki malin (ok. 60 g),
- 1/4 szklanki wody,
- 1/4 szklanki wody,
-
łyżeczka żelatyny (ok. 5 g),
-
łyżeczka cukru lub ksylitolu (ok. 5 g),
- pół szklanki mleka 2% (ok. 125 ml),
- ziarenka laski wanilii.
- pół szklanki mleka 2% (ok. 125 ml),
- ziarenka laski wanilii.
Sposób przygotowania
1. Podgrzewamy maliny z dodatkiem wody i 1/2 łyżeczki cukru.
2. W malinach rozpuszczamy 1/2 łyżeczki żelatyny.
3.
Podgrzewamy mleko z dodatkiem ziarenek laski wanilii i 1/2 łyżeczki
cukru.
4. W waniliowym mleku rozpuszczamy 1/2 łyżeczki żelatyny.
5. Do pucharka wlewamy maliny i odstawiamy do stężenia.
6. Na galaretkę malinową wylewamy mleko i ponownie odstawiamy do stężenia.
4. W waniliowym mleku rozpuszczamy 1/2 łyżeczki żelatyny.
5. Do pucharka wlewamy maliny i odstawiamy do stężenia.
6. Na galaretkę malinową wylewamy mleko i ponownie odstawiamy do stężenia.
Galaretka
waniliowo-malinowa jest bogata w:
-
żelatynę, która wspomaga funkcjonowanie stawów,
- wapń (pochodzący z mleka), który jest składnikiem kości i zębów.
- wapń (pochodzący z mleka), który jest składnikiem kości i zębów.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 250 g
Energia: 118,7 kcal
Białko: 9,3 g
Tłuszcze: 2,7 g
Węglowodany: 18,3 g
Błonnik pokarmowy: 4,0 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.