wtorek, 27 sierpnia 2019

Galaretka waniliowo-malinowa

Składniki
(na 1 porcję)

- pół szklanki malin (ok. 60 g),
- 1/4 szklanki wody,
- łyżeczka żelatyny (ok. 5 g),
- łyżeczka cukru lub ksylitolu (ok. 5 g),
- pół szklanki mleka 2% (ok. 125 ml),
- ziarenka laski wanilii.


Sposób przygotowania


1. Podgrzewamy maliny z dodatkiem wody i 1/2 łyżeczki cukru.
2. W malinach rozpuszczamy 1/2 łyżeczki żelatyny.
3. Podgrzewamy mleko z dodatkiem ziarenek laski wanilii i 1/2 łyżeczki cukru.
4. W waniliowym mleku rozpuszczamy 1/2 łyżeczki żelatyny.
5. Do pucharka wlewamy maliny i odstawiamy do stężenia.
6. Na galaretkę malinową wylewamy mleko i ponownie odstawiamy do stężenia.





Galaretka waniliowo-malinowa jest bogata w:

- żelatynę, która wspomaga funkcjonowanie stawów,
- wapń (pochodzący z mleka), który jest składnikiem kości i zębów.



Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 250 g
Energia: 118,7 kcal
Białko: 9,3 g
Tłuszcze: 2,7 g
Węglowodany: 18,3 g
Błonnik pokarmowy: 4,0 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.