piątek, 23 sierpnia 2019

Pieczone paluszki rybne z sosem tatarskim

Składniki
(na 1 porcję)

- filet z dorsza, miruny lub soli (ok. 120 g),
- 1/4 szklanki maślanki (ok. 62 g),
- 3/4 szklanki płatków z brązowego ryżu (ok. 37 g),
- łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5 g),
- 3 ogórki kiszone (ok. 90 g),
- szalotka (ok. 20 g),
- pół kubka jogurtu naturalnego (ok. 90 g),
- przyprawy: sól i pieprz,
- ćwiartka cytryny (ok. 20 g).


Sposób przygotowania

1. Filet z ryby kroimy w grube paski.
2. Rybę marnujemy w maślance, szczypcie soli i pieprzu.
3. Zamarynowaną rybę odstawiamy na ok. 1 h do lodówki.
4. Płatki wkładamy do foliowej torebki i miażdżymy (najlepiej przy pomocy wałka).
5. Kawałki ryby obtaczamy w płatkach.
6. Rybę wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Rybę skrapiamy oliwą i pieczemy w 180 stopniach C ok. 20 min (po ok. 10 min. kawałki ryby przewracamy na drugą stronę).
8.
Siekamy ogórki kiszone i szalotkę w drobną kostkę.
9. Łączymy ogórki z cebulą, jogurtem i doprawiamy szczyptą pieprzu.

10. Pieczone paluszki rybne podajemy z sosem tatarskim i cytryną.




Pieczone paluszki rybne są bogate w:

- pełnowartościowe białko (pochodzące z ryby), które jest składnikiem budulcowym.



Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 450 g
Energia: 381,7 kcal
Białko: 31,3 g
Tłuszcze: 8,8 g
Węglowodany: 44,7 g
Błonnik pokarmowy: 1,5 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.