(na 4 porcje)
- 2 mango (ok. 800 g),
- 2 banany (ok. 360 g),
- sok z 1 cytryny (ok. 50 ml),
- skórka ze świeżej cytryny.
Sposób przygotowania
1. Mango i banany obieramy ze skórki (mango pozbawiamy pestki).
2. Mango, banany, sok z cytryny i skórkę z cytryny miksujemy na gładki mus.
3. Mus przekładamy do foremki i mrozimy przez ok. 4 h.
Sorbet mango-banan-cytryna jest bogaty w:
- β-karoten (pochodzący z mango), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- potas (pochodzący z banana), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 214 g
Energia: 153,2 kcal
Białko: 1,3 g
Tłuszcze: 0,6 g
Węglowodany: 38,8 g
Błonnik pokarmowy: 3,7 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.