(na 4 porcje)
nachos:
- 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 (ok. 78 g),
- 1/2 szklanki mąki pszennej typ 1850 (ok. 65 g),
- 1/4 łyżeczki soli,
- 3 łyżeczki masła (ok. 15 g),
- 1/3 szklanki gorącej wody,
salsa:
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g),
- mała cebula (ok. 70 g),
- pół papryki (ok. 75 g),
- ząbek czosnku (ok. 3 g),
- łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25 g),
- przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, sól, pieprz, cukier.
Sposób przygotowania
1. Łączymy przesianą mąką z solą, rozpuszczonym masłem, gorącą wodą i wyrabiamy ciasto.
2. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na ok. 1 h.
3. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy trójkąciki.
4. Trójkąciki pieczemy w 180 stopniach C aż się zarumienią.
5. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na oliwie.
6. Do cebuli dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i dusimy kilka minut.
7. Gdy papryka zmięknie dodajemy koncentrat pomidorowy (jeżeli salsa jest za gęsta dodajemy przegotowaną wodę).
8. Salsę doprawiamy wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, papryką słodką, papryką ostrą, ziołami prowansalskimi, szczyptą soli, pieprzu i cukru.
Domowe nachos z salsą są bogate w:
-
błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza
perystaltykę jelit.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 100 g
Energia: 191,6 kcal
Białko: 4,8 g
Tłuszcze: 7,2 g
Węglowodany: 29,8 g
Błonnik pokarmowy: 3,1 g
Porcja waży: ok. 100 g
Energia: 191,6 kcal
Białko: 4,8 g
Tłuszcze: 7,2 g
Węglowodany: 29,8 g
Błonnik pokarmowy: 3,1 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.