(na
3 porcje)
tortilla:
- 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 (ok. 78 g),
- 1/2 szklanki mąki pszennej typ 1850 (ok. 65 g),
- 1/4 łyżeczki soli,
- 3 łyżeczki masła (ok. 15 g),
- 1/3 szklanki gorącej wody.
dodatki:
- warzywa: sałata, ogórek, rzodkiewka, papryka, pomidor,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka soku z cytryny,
- pół kubka jogurtu naturalnego (ok. 90 g),
- mięso z piersi kurczaka (ok. 450 g),
- łyżka oleju (ok. 10 g),
- przyprawy: curry, papryka słodka, papryka ostra, sól i pieprz.
Sposób przygotowania
1. Łączymy przesianą mąką z solą, rozpuszczonym masłem, gorącą wodą i wyrabiamy ciasto.
2. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na ok. 1 h.
3. Ciasto dzielimy na 3 kulki. Każdą kulkę cienko rozwałkowujemy.
4. Placki smażymy na rozgrzanej patelni (aż pojawią się brązowe plamki).
5. Tortille zawijamy w wilgotną ściereczkę (inaczej placki będą się kruszyły).
6. Przygotowujemy warzywa: sałatę rwiemy na kawałki, ogórka, rzodkiewki, paprykę i pomidora kroimy w kostkę.
7. Przygotowujemy sos: łączymy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku z sokiem z cytryny, jogurtem, szczyptą soli i pieprzu.
8. Mięso z piersi kurczaka kroimy w drobną kostkę, marynujemy w oleju, curry, papryce słodkiej, ostrej, szczypcie soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej.
9. Tortillę podgrzewamy.
10. Tortillę podajemy z kurczakiem, warzywami i sosem czosnkowym.
Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami jest bogata w:
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit,
- pełnowartościowe białko (pochodzące z kurczaka), które jest składnikiem budulcowym.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 400 g
Energia: 403,8 kcal
Białko: 39,9 g
Tłuszcze: 10,7 g
Węglowodany: 40,8 g
Błonnik pokarmowy: 4,7 g
Porcja waży: ok. 400 g
Energia: 403,8 kcal
Białko: 39,9 g
Tłuszcze: 10,7 g
Węglowodany: 40,8 g
Błonnik pokarmowy: 4,7 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.