(na
1 porcję)
- 5 łyżek płatków owsianych (ok. 50 g),
- pół szklanki mleka 2% (ok. 125 ml),
- pół mango (ok. 200 g),
- pół marakui (ok. 30 g),
- łyżka orzechów nerkowca (ok. 10 g).
Sposób przygotowania
1. Płatki owsiane zalewamy mlekiem i wstawiamy na noc do lodówki (rano owsiankę można podgrzać).
2. Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
3. Owsiankę dekorujemy mango, marakują i orzechami.
- pół szklanki mleka 2% (ok. 125 ml),
- pół mango (ok. 200 g),
- pół marakui (ok. 30 g),
- łyżka orzechów nerkowca (ok. 10 g).
Sposób przygotowania
1. Płatki owsiane zalewamy mlekiem i wstawiamy na noc do lodówki (rano owsiankę można podgrzać).
2. Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
3. Owsiankę dekorujemy mango, marakują i orzechami.
Owsianka
z mango i marakują jest bogata w:
- błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych i orzechów), który daje uczucie sytości,
- β-karoten (pochodzący z mango), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
- błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych i orzechów), który daje uczucie sytości,
- β-karoten (pochodzący z mango), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 340 g
Energia: 410,5 kcal
Białko: 13,1 g
Tłuszcze: 11,0 g
Węglowodany: 71,1 g
Błonnik pokarmowy: 7,8 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.