piątek, 8 marca 2019

Koktajl szarlotkowy

Składniki
(na 1 porcję)

- jabłko (ok. 188 g),
- szklanka mleka (ok. 250 ml),
- szczypta cynamonu.


Sposób przygotowania

1. Obieramy jabłko ze skóry i wydrążamy gniazdo nasienne.
2. Jabłko owijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach C ok. 30-40 min.
3. Miksujemy pieczone jabłko z mlekiem i cynamonem.



Koktajl szarlotkowy jest bogaty w:


- pektyny (pochodzące z jabłka), które obniżają poziom glukozy i cholesterolu.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 438 g
Energia: 214,0 kcal
Białko: 9,3 g
Tłuszcze: 5,8 g
Węglowodany: 35,0 g
Błonnik pokarmowy: 3,8 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.