wtorek, 19 lutego 2019

Pęczotto z kurczakiem i warzywami

Składniki
(na 1 porcję)

- mała cebula (ok. 70 g),
- 2 łyżeczki oleju (ok. 10 g),
- ząbek czosnku,
- pół woreczka kaszy pęczak (ok. 50 g),
- 1/4 papryki (ok. 38 g),
- pół marchewki (ok. 52 g)
- mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g),
- 2 łyżki kukurydzy (ok. 30 g),
- łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25 g),
- przyprawy: kurkuma, gałka muszkatołowa, imbir, papryka słodka, papryka ostra, sól i pieprz.


Sposób przygotowania

1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na łyżeczce oleju.
2. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, kaszę i smażymy ok. 1-2 minuty.
3. Kaszę zalewamy 3/4 szklanki wody i gotujemy ok. 10 min. (najlepiej pod przykryciem).
4. Do kaszy dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, tartą marchew i dusimy ok. 10 min.
5. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, kurkumie, papryce słodkiej, papryce ostrej, szczypcie soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej.
6. Do kaszy dodajemy usmażonego kurczaka, kukurydzę i koncentrat pomidorowy.
7. Całość doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, imbirem, szczyptą soli i pieprzu, i dusimy ok. 5 min.


Pęczotto jest bogate
w:

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit,
- antyoksydanty, które działają przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 500 g
Energia: 495,2 kcal
Białko: 40,7 g
Tłuszcze: 14,2 g
Węglowodany: 58,7 g
Błonnik pokarmowy: 7,9 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.