(na
1 porcję)
- 3 ziemniaki (ok. 210 g),
- filet z piersi kurczaka (ok. 150 g),
- mała cebula (ok. 70 g),
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
- ząbek czosnku,
- 1/4 opakowania mrożonej marchewki z groszkiem (ok. 114 g),
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej (ok. 30 g),
- 1/4 szklanki wody,
- łyżeczka masła (ok. 5 g),
- łyżka koperku (ok. 8 g),
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, domowa kostka bulionowa.
Sposób
przygotowania
2. Mielimy mięso z piersi kurczaka.
3. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju.
4. Do cebuli dodajemy mielone mięso, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, szczyptę soli, pieprzu i smażymy kilka minut.
5. Łączymy mięso z mrożoną marchewką z groszkiem, kukurydzą i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
6. Domową kostkę rosołową rozpuszczamy w wodzie.
7. Farsz mięsno warzywny zalewamy bulionem.
8. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy praską z dodatkiem łyżeczki masła, szczypty soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
9. Farsz mięsno warzywny przykrywamy puree ziemniaczanym i pieczemy w 200 stopniach C ok. 25-30 min.
10. Po upieczeniu zapiekankę posypujemy posiekanym koperkiem.
Zapiekanka
z kurczakiem i warzywami jest bogata w:
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 655 g
Energia:
459,0 kcal
Białko:
38,0 g
Tłuszcze:
11,1 g
Węglowodany:
59,2 g
Błonnik
pokarmowy:
11,3 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.