piątek, 1 lutego 2019

Kotlety rybne z kaszą jaglaną

Składniki
(na 1 porcję – 4 kotlety)

- 1/4 szklanki kaszy jaglanej (ok. 45 g),
- mała cebula (ok. 70 g),
- 150 g filetu z białej ryby (np. dorsz, mintaj, miruna),
- łyżka oleju (ok. 10 g),
- łyżka bułki tartej (ok. 11 g),
- łyżeczka musztardy (ok. 10 g),
- 2 łyżki koperku (ok. 16 g),
- przyprawy: sól i pieprz.


Sposób przygotowania

1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Rozdrabiamy cebulę i filet rybny.
3. Mieszamy cebulę z rybą, olejem, bułką tartą, musztardą, koperkiem, ugotowaną kaszą jaglaną, szczyptą soli i pieprzu.
4. Formujemy kotlety (przed formowaniem kotletów dłonie smarujemy olejem) i wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczeniem.
5. Kotlety pieczemy w 200 stopniach C ok. 20-30 min. (po ok. 15 min. obracamy kotlety na drugą stronę).



Kotlety rybne z kaszą jaglaną są bogate w:

- pełnowartościowe białko (pochodzące z ryby), które pełni funkcje budulcową,
- witaminę B2 (pochodzącą z kaszy jaglanej), która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 360 g
Energia: 440,7 kcal
Białko: 34,4 g
Tłuszcze: 13,5
Węglowodany: 48,7 g
Błonnik pokarmowy: 4,0 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.