(na
1 porcję – 4 kotlety)
-
1/4 szklanki kaszy jaglanej (ok. 45 g),
- mała cebula (ok. 70
g),
- 150 g filetu z białej ryby (np. dorsz, mintaj, miruna),
-
łyżka oleju (ok. 10 g),
- łyżka bułki tartej (ok. 11 g),
-
łyżeczka musztardy (ok. 10 g),
- 2 łyżki koperku (ok. 16 g),
-
przyprawy: sól i pieprz.
Sposób
przygotowania
1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Rozdrabiamy cebulę i filet rybny.
3. Mieszamy cebulę z rybą, olejem, bułką tartą, musztardą, koperkiem, ugotowaną kaszą jaglaną, szczyptą soli i pieprzu.
4. Formujemy kotlety (przed formowaniem kotletów dłonie smarujemy olejem) i wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczeniem.
5. Kotlety pieczemy w 200 stopniach C ok. 20-30 min. (po ok. 15 min. obracamy kotlety na drugą stronę).
2. Rozdrabiamy cebulę i filet rybny.
3. Mieszamy cebulę z rybą, olejem, bułką tartą, musztardą, koperkiem, ugotowaną kaszą jaglaną, szczyptą soli i pieprzu.
4. Formujemy kotlety (przed formowaniem kotletów dłonie smarujemy olejem) i wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczeniem.
5. Kotlety pieczemy w 200 stopniach C ok. 20-30 min. (po ok. 15 min. obracamy kotlety na drugą stronę).
Kotlety
rybne z kaszą jaglaną są bogate w:
- pełnowartościowe białko (pochodzące z ryby), które pełni funkcje budulcową,
- pełnowartościowe białko (pochodzące z ryby), które pełni funkcje budulcową,
-
witaminę B2 (pochodzącą z kaszy jaglanej), która reguluje
funkcjonowanie układu nerwowego.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 360 g
Energia:
440,7 kcal
Białko:
34,4 g
Tłuszcze:
13,5
Węglowodany:
48,7 g
Błonnik
pokarmowy: 4,0 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.