(na
4 porcje)
-
średnia cebula (ok. 150 g),- 2 łyżki oleju rzepakowego (ok. 20 g),
- 2 ząbki czosnku,
- 250 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
- papryka czerwona (ok. 150 g),
- puszka czerwonej fasoli (ok. 240 g),
- puszka kukurydzy (ok. 220 g),
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (ok. 50 g),
- przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, zioła prowansalskie, sól, pieprz.
Sposób przygotowania
1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na łyżce oleju.
2. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso mielone i smażymy kilka minut.
3. Paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju.
4. Do mięsa dodajemy podsmażoną paprykę, czerwoną fasolę, kukurydzę, koncentrat pomidorowy i wodę (ok. 2 szklanki, w zależności od preferencji konsystencji).
5. Całość doprawiamy do smaku papryką słodką, ostrą, wędzoną, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i dusimy kilka minut.
Zupa meksykańska jest bogata w:
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit,
- likopen (pochodzący z koncentratu pomidorowego), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- witaminę B1 (pochodzącą z fasoli), która działa przeciwdepresyjnie.
Porcja waży: ok. 400 g
Energia: 257,7 kcal
Białko: 20,1 g
Tłuszcze: 10,7 g
Węglowodany: 23,4 g
Błonnik pokarmowy: 2,8 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.