(na
1 porcję)
-
cebula (ok. 70 g),
-
łyżeczka masła (ok. 5 g),
- 8 pieczarek (ok. 160 g),
- 8 pieczarek (ok. 160 g),
-
pół szklanki mleka (ok. 125 ml),
- łyżka natki pietruszki (ok. 4 g),
- łyżka jogurtu naturalnego (ok. 20 g),
- łyżka natki pietruszki (ok. 4 g),
- łyżka jogurtu naturalnego (ok. 20 g),
-
przyprawy: domowa kostka warzywna, sól i pieprz.
Sposób
przygotowania
1.
Szklimy drobno pokrojoną cebulę na maśle.
2. Do cebuli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, domową kostkę warzywną, szczyptę soli i pieprzu.
3. Całość dusimy kilka minut.
2. Do cebuli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, domową kostkę warzywną, szczyptę soli i pieprzu.
3. Całość dusimy kilka minut.
4.
Pieczarki miksujemy na gładki krem.
5. Do pieczarek dodajemy mleko (jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dodajemy przegotowaną wodę).
6. Krem pieczarkowy podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i posiekaną natką pietruszki.
5. Do pieczarek dodajemy mleko (jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dodajemy przegotowaną wodę).
6. Krem pieczarkowy podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i posiekaną natką pietruszki.
Krem pieczarkowy jest bogaty w:
-
błonnik pokarmowy (pochodzący z pieczarek), który daje uczucie
sytości.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 400 g
Energia: 162,4 kcal
Białko: 10,7 g
Tłuszcze: 7,9 g
Węglowodany: 16,7 g
Błonnik pokarmowy: 4,6 g
Porcja waży: ok. 400 g
Energia: 162,4 kcal
Białko: 10,7 g
Tłuszcze: 7,9 g
Węglowodany: 16,7 g
Błonnik pokarmowy: 4,6 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.