(na
ok. 16 ciasteczek)
-
1/4 kostki masła (ok. 50 g),
- 1/4 szklanki cukru lub ksylitolu (ok. 50 g),
- 5 łyżek oleju rzepakowego (ok. 50 g),
- 1/2 szklanki mąki Graham (ok. 65 g),
- 1/4 szklanki cukru lub ksylitolu (ok. 50 g),
- 5 łyżek oleju rzepakowego (ok. 50 g),
- 1/2 szklanki mąki Graham (ok. 65 g),
-
łyżeczka proszku do pieczenia,
-
1 jajko (ok. 50 g),
-
1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich (zwykłych, nie
błyskawicznych) (ok. 165 g),
-
pół szklanki wiórków kokosowych (ok. 45 g),
- pół szklanki suszonej żurawiny (ok. 70 g).
- pół szklanki suszonej żurawiny (ok. 70 g).
Sposób
przygotowania
1.
Ucieramy masło z cukrem lub ksylitolem.
2.
Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy w malakserze.
3.
Formujemy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia.
4. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 10 minut (po ok. 5 min. trzeba je przewrócić na drugą stronę).
5. Po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie, dlatego zostawiamy je by wystygły i stwardniały.
4. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 10 minut (po ok. 5 min. trzeba je przewrócić na drugą stronę).
5. Po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie, dlatego zostawiamy je by wystygły i stwardniały.
Wartość
odżywcza ciasteczka:
Porcja
waży:
ok. 33
g
Energia:
144,4
kcal
Białko:
2,3
g
Tłuszcze:
8,6
g
Węglowodany:
16,8
g
Błonnik
pokarmowy:
1,9
g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.