czwartek, 6 grudnia 2018

Ciasteczka owsiane z kokosem i żurawiną

Składniki
(na ok. 16 ciasteczek)

- 1/4 kostki masła (ok. 50 g),
- 1/4 szklanki cukru lub ksylitolu (ok. 50 g),
- 5 łyżek oleju rzepakowego (ok. 50 g),
- 1/2 szklanki mąki Graham (ok. 65 g),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 jajko (ok. 50 g),
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich (zwykłych, nie błyskawicznych) (ok. 165 g),
- pół szklanki wiórków kokosowych (ok. 45 g),
- pół szklanki suszonej żurawiny (ok. 70 g).


Sposób przygotowania

1. Ucieramy masło z cukrem lub ksylitolem.
2. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy w malakserze.
3. Formujemy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 10 minut (po ok. 5 min. trzeba je przewrócić na drugą stronę).
5. Po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie, dlatego zostawiamy je by wystygły i stwardniały.




Wartość odżywcza ciasteczka:

Porcja waży: ok. 33 g
Energia: 144,4 kcal
Białko: 2,3 g
Tłuszcze: 8,6 g
Węglowodany: 16,8 g
Błonnik pokarmowy: 1,9 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.