(na 1 porcję)
- mała cebula (ok. 70 g),
- łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5 g),
- 5 pieczarek (ok. 100 g),
- marchew (ok. 105 g),
- pół woreczka kaszy gryczanej (ok. 50 g),
- pół mniejszej cukinii (ok. 112
g),
- 4 łyżki płatków parmezanu (ok . 40 g),
- łyżka natki pietruszki (ok. 4 g),
- przyprawy: domowa kostka warzywna, sól i pieprz.
- 4 łyżki płatków parmezanu (ok . 40 g),
- łyżka natki pietruszki (ok. 4 g),
- przyprawy: domowa kostka warzywna, sól i pieprz.
Sposób przygotowania
1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na łyżeczce oliwy.
2. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, marchewkę i smażymy ok. 1-2 minuty.
3. Do warzyw dodajemy kaszę, 1/2 szklanki wody, domową kostkę warzywną i dusimy ok. 10 min. (najlepiej pod przykryciem).4. Do kaszy dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, parmezan, posiekaną natkę pietruszki i całość dusimy jeszcze ok. 10 min.
5. Kaszotto doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu.
- β-karoten (pochodzący z marchwi i cukinii), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 540 g
Energia: 482,7 kcal
Białko: 28,8 g
Tłuszcze: 20,2 g
Węglowodany: 58,0 g
Błonnik pokarmowy: 13,5 g
Porcja waży: ok. 540 g
Energia: 482,7 kcal
Białko: 28,8 g
Tłuszcze: 20,2 g
Węglowodany: 58,0 g
Błonnik pokarmowy: 13,5 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.