(na
1 porcję)
- mała cebula (ok. 70 g),
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
- pół mniejszej cukinii (ok. 112 g),
- ząbek czosnku,
- mięso mielone z piersi kurczaka (ok. 150 g),
- łyżka natki pietruszki (ok. 4 g),
- 3 ziemniaki (ok. 210 g),
- łyżeczka masła (ok. 5 g),
- 2 łyżki mleka 2% (ok. 24 ml),
-
marchew (ok. 105 g),
- małe jabłko (ok. 100 g),
- łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml),
- łyżka koperku (ok. 8 g),
- małe jabłko (ok. 100 g),
- łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml),
- łyżka koperku (ok. 8 g),
-
przyprawy: sól, pieprz.
Sposób
przygotowania
1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju.
2. Do cebuli dodajemy startą na tarce o dużych oczkach cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy kilka minut.
3. Mieszamy mięso z przestudzoną cukinią, posiekaną natką pietruszki, szczyptą soli, pieprzu i formujemy kotleciki.
4.
Kotleciki smażymy obustronnie na suchej patelni.
5. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy praską z dodatkiem masła i mleka.
6. Marchew i jabłko obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach, i doprawiamy sokiem z cytryny
7. Kotleciki podajemy na puree ziemniaczanym z dodatkiem surówki.
8. Całość posypujemy koperkiem.
5. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy praską z dodatkiem masła i mleka.
6. Marchew i jabłko obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach, i doprawiamy sokiem z cytryny
7. Kotleciki podajemy na puree ziemniaczanym z dodatkiem surówki.
8. Całość posypujemy koperkiem.
Burgery
z kurczaka i cukinii są bogate w:
-
pełnowartościowe białko (pochodzące z piersi kurczaka),
- β-karoten (pochodzący z cukinii), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
- β-karoten (pochodzący z cukinii), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 800 g
Energia:
525,9 kcal
Białko:
41,7 g
Tłuszcze:
12,8 g
Węglowodany:
70,2 g
Błonnik
pokarmowy:
13,3 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.