czwartek, 3 stycznia 2019

Naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą

Składniki
(na 1 porcję)

- mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g),
- łyżeczka oleju (ok. 5 g),
- 4 garście świeżego szpinaku (ok. 100 g),
- ząbek czosnku,
- 1/3 opakowania sera feta (ok. 89 g),
- jajko (ok. 50 g),
- 1/2 szklanki mleka 2% (ok. 125 ml),
- 1/4 szklanki mąki pszennej typ 500 (ok. 39 g),
- 1/4 szklanki mąki pszennej typ 1850 (ok. 32 g),
- przyprawy: pieprz.


Sposób przygotowania


1. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oleju, pieprzu i podsmażamy na patelni.
2. Do mięsa dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dusimy kilka minut (aż szpinak zmięknie).
3. Do kurczaka i szpinaku dodajemy pokruszony ser feta.

4. Miksujemy jajko z mlekiem.
5. Dodajemy do masy mąkę i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach.

6. Naleśniki smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.
7. Farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy w rulon.




Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i fetą bogate w:

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit,
- pełnowartościowe białko (pochodzące z kurczaka), które jest składnikiem budulcowym,
- żelazo (pochodzące ze szpinaku), które jest składnikiem krwi.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 590 g
Energia: 739,3 kcal
Białko: 68,5 g
Tłuszcze: 26,7 g
Węglowodany: 62,6 g
Błonnik pokarmowy: 7,1 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.