sobota, 29 września 2018

Naleśniki zapiekane

Składniki
(na 1 porcję)

- pół małej cebuli (ok. 35 g),
- pół pora (ok. 59 g),
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
- mięso mielone z szynki wieprzowej (ok. 150 g),
- pół marchewki (ok. 52 g),
- 1/4 papryki (ok. 38 g),
- jajko (ok. 50 g),
- 1/2 szklanki mleka 2% (ok. 125 ml),
- 1/4 szklanki mąki pszennej typ 500 (ok. 39 g),
- 1/4 szklanki mąki pszennej typ 1850 (ok. 32 g),
- pół puszki pomidorów krojonych (ok. 200 g),
- ząbek czosnku,
- pół mozzarelli (ok. 65 g),
- przyprawy: papryka słodka, zioła prowansalskie, bazylia, sól i pieprz.


Sposób przygotowania


1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę i por na oleju.
2. Dodajemy mięso mielone i smażymy kilka minut.
3. Do mięsa dodajemy tartą marchewką, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i dusimy kilka minut..
4. Farsz mięso-warzywny doprawiamy papryką słodką, ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu.
5. Miksujemy jajko z mlekiem i szczyptą soli.
6. Dodajemy do masy mąkę i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach.
7. Naleśniki smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.
8. Farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy w rulon.
9. Naleśniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
10. Pomidory blendujemy z dodatkiem czosnku, bazylii, szczypty soli i pieprzu.
11. Naleśniki polewamy pomidorami i posypujemy porwaną mozzarellą.
12. Naleśniki pieczemy w 180 stopniach C ok. 15-20 min.





Naleśniki zapiekane są bogate w:

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit,
- pełnowartościowe białko (pochodzące z szynki wieprzowej i mozzarelli), które jest składnikiem budulcowym,
- β-karoten (pochodzący z marchwi), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 828 g
Energia: 844,3 kcal
Białko: 63,7 g
Tłuszcze: 33,5 g
Węglowodany: 81,6 g
Błonnik pokarmowy: 11,4 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.